/ netinfo
13 щъркела в село Климент днес бяха пуснати на свобода. Пернатите предвестници на пролетта бяха спасени през миналата седмица от студеното зимно време и ледения дъжд, заради който бяха премръзнали. Щъркелите са спасени от собственика на местната мандра Уруч Сьолмез и семейството му, които ги намерили в безпомощно състояние и премръзнали в покрайнините на селото преди около седмица.

По птиците имало около 2 кг. лек разказват спасителите им. След като били прибрани от заснежените и заледени полета птиците са прибрани на топло в стопанството на Уруч, където за тях са полагани всички нужни грижи, за да се възстановят напълно.

Дарик
netinfo


Първоначално птиците са били 15, но две от тях са били в тежко състояние и са откарани в центъра за диви животни в Стара загора, където са подложени на нужното лечение. Уруч не за първи път помага на животни в беда, през миналата година той спасява бебе кошута, което е с фрактура на един от крайниците. 

След като студовете отминаха и времето в Североизточна България започна да се стабилизира, днес 13 бели щъркела бяха пуснати на свобода и отлетяха в небето над Климент.

Дарик
netinfo


Уруч казва, че е щастлив от факта, че е успял да помогне на птиците.

„Това за нас е голяма радост да приемеш такива гости в такова положение. Спасихме ги, видяхме заедно как отлетяха, не всеки път се случва такова нещо в човешкия живот. Щъркелът има по-специално място в човешкото сърце, така му е определено, защото винаги той носи щастие благоденствие и късмет. Ако се наложи ще им помагам и през следващите зими“, казва с усмивка спасителят на щъркели от село Климент. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.