Прокуратурата реши спор между двама мюфтии
Прокуратурата реши спор между двама мюфтии / Радка Минчева

Двама мюфтии спориха цял ден кой да ползва разградската джамия и административната сграда до нея. Полиция и охранителна фирма пази спорът да не прерасне в ексцесии.

Инцидентът е започнал около 8,00 ч. сутринта, когато представители на новия лидер на мюсюлманите в България Недим Генджев сменили 8 патрона на брави в джамията „Ахмед бей". Охраняваше ги областния лидер на „Атака" Георги Димитров - разказа старият районен мюфтия Мехмед Аля. Той обвини собственика на охранителна фирма „Нерон" в опит за предизвикване на етническо напрежение. Аля беше извикал в своя подкрепа областният лидер на ДПС Ахмед Ахмедов, сезирал бе и полицията и прокуратурата.

През целия ден групичките около Мехмед Аля и претендента за поста му Фикри Рашидов останаха в двора на мюсюлманския храм, без да се стига до стълкновения.

В късния следобед Районна прокуратура разпореди хората на Недим Генджев да напуснат имота, тъй като са опитали да влязат в него чрез самоуправство. Ако не направят това доброволно, ще започне разследване срещу тях за самоуправство - обясни районният прокурор Любомир Георгиев. Начинът за встъпване във владение е чрез съдия изпълнител - каза още той.

По-рано през този месец Административен съд - Разград отхвърли искане на старото ръководство да бъде отменено вписване в регистър на община Разград на новото мюфтийско ръководство.