прокурор съд
прокурор съд / iStock/Getty Images
Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор 40 досъдебни производства за престъпления, свързани с нарушаване на извънредните мерки, които целят ограничаване на разпространението на COVID-19.

Най-голям е делът на тези производства, при които е нарушени разпоредена от здравните власти 14-дневна карантина на лица, които са били в рискови страни или са имали контакт с хора, чиито проби за коронавирусната инфекция са положителни. Това е престъпление по член 355, ал. 2 от НК и след гласуваните промени то се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Три от досъдебните производства са за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога във връзка с разпространението на острозаразния вирус, довел до пандемия в света.

Най-много досъдебни производства във връзка с разпоредените мерки против разпространението на COVID-19  и обявеното извънредно положение са образувани в Районната прокуратура във Варна – 25. Пет дела се водят от Районната прокуратура в Силистра, 4 – от Районната прокуратура в Шумен, по три – в Търговище и Разград.  

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна напомня, че спазването на наложените ограничения и мерки по време на извънредното положение цели ограничение на разпространението на коронавирусната инфекция и запазването на човешки животи.