96 самотно живеещи и хора с увреждания ще ползват личен и социален асистент
96 самотно живеещи и хора с увреждания ще ползват личен и социален асистент / DarikNews.bg, архив
Проектът „Подкрепа за независим живот в община Шумен“ вече е делегирана от държавата дейност. Това съобщи днес зам.-кметът на Шумен д-р Светлана Маркова.
 
Проектът стартира през февруари 2016 година и неговата продължителност бе 22 месеца. Бюджетът му бе близо половин милион лева и бяха назначени 23 щатни бройки „домашен помощник“ и 15 щатни бройки „личен асистент“.
 
С тези дейности се целеше подобряване на качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване на хора с увреждания, деца и лица над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване за преодоляване на последиците от социалното изключване, обясни Катя Крумова, ръководител на проекта.

лични асистенти
dariknews.bg


Тъй като тази година проектът вече става делигирана от държавата дейност за нуждите на община Шумен са предвидени малко над 600 хиляди лева, с което да се обезпечат 80 работни места за лични аситентни и домашни помощници.
 
Така както не сме голяма община се оказва,че имам много потребители и много работещи в проекта, каза д-р Светлана Маркова. Тя добави, че вече няма ограничение в параметрите – колко лични асистенти и домашни помощници да има. Това вече ще преценим нуждата каквато има, защото навсякъде си има много специфики, обясни тя и допълни, че е възможно един човек да помага на повече хора, но за по-кратък период от време през деня
 
От сряда започва приемът на документите за желаещите да ползват услугите, както и за тези, които биха искали да работят. Информация за това може да се намери в център за почасови услуги, който е разположен на 6 етаж над художествената галерия в Шумен.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.