Продажба на стоки от защитени търговски марки е засечена в Търговищка област
Продажба на стоки от защитени търговски марки е засечена в Търговищка област / novinar.bg

Продажба на стоки от защитени търговски марки е засечена в Търговищка област. В седем търговски обекта се предлагат 332 стоки от защитени търговски марки без съгласието на притежателя на изключителното право, съобщиха от ОД на МВР след проведена специализирана операция за противодействие на престъпления и нарушения на правата на интелектуалната собственост.

В операцията са участвали служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОД МВР-Търговище, на районните управления "Полиция" в Попово и Омуртаг и на Патентно ведомство на Република България.

Проверени са общо 11 търговски обекта в Попово, Омуртаг и Антоново. Установено е, че в 7 от тях се предлагат за продажба общо 332 броя стоки от защитени търговски марки. Съставени са пет акта за установяване на административно нарушение от служителите на Патентното ведомство по Закона за марките и географските означения.

В магазин за дрехи и обувки в Омуртаг е установено, че се продават стоки, обозначени със запазени търговски марки - "Армани", Хуго Бос", "Адидас", "Пума", "Ла Коста", "Долче и Габана", без изричното съгласие на носителя на авторското право. На сергия за дрехи в Антоново е установено, че също се предлагат за продажба стоки, обозначени със запазени търговски марки - "Армани", "Пума" и "Адидас", без изричното съгласие на носителя на авторското право.

По двата случая са образувани досъдебни производства по описа на Районното управление на полицията в Омуртаг по чл. 172б, ал. 1 от НК.