Преподписан е договорът за сътрудничество между ШУ и Тракийския университет
Преподписан е договорът за сътрудничество между ШУ и Тракийския университет / DarikNews Юлия Христова

При посещението си в Тракийски университет в гр. Одрин видяхме онова, което искаме да го има и в Шуменския университет. Това заяви днес ректорът на ШУ проф. Маргарита Георгиева, по повод посещението на делегация от ШУ в Одрин миналата седмица. Тя обясни, че Тракийският университет работи с висши училища от всички балкански страни. Делегация от ШУ е имала възможност да проведе срещи с преподаватели от катедрите и факултетите към университета в Одрин.

Делегацията беше водена от ректора на Шуменския университет проф. Маргарита Георгиева, а в състава и бяха включени директорът на Центъра за международно сътрудничество и проекти доц. д-р Румяна Тодорова и преподавателят от катедра "Турски език и литература" ст.ас. Бюлент Кърджалъ.

От 1998 г. между двата университета съществува спогодба за студентска и преподавателска мобилност, за организирането на съвместни научни разработки и мероприятия и за издаването на общи сборници с научни публикации. Сегашната цел на посещението бе преподписване на договора за международно сътрудничество и обмен.

Ректорът допълни, че делегацията от Шумен е имала възможност да се срещне с представители на турската изселническа общност в Одрин.

Доц. д-р Румяна Тодорова обясни, че на вниманието на свои колеги от Тракийския университет българските преподаватели са предложили и работа по археологически разкопки в региона на Странджа. Тя допълни, че още през миналата година е бил подписан анекс към договора, който предвижда реализирането на проект по програма "Еразъм" за двустранен обмен на лектори и студенти.