Почина дългогодишният кмет и омбудсман на Шумен Христо Христов
Почина дългогодишният кмет и омбудсман на Шумен Христо Христов / sxc.hu

След продължително боледуване, на 70 години, вчера вечерта почина дългогодишният кмет и омбудсман на Шумен Христо Христов. Това съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Той е роден през 1942 г. в Шумен. Завършил две висши обарзования - инженерно и икономическо. В продължение на дълги години - от 1968 г. до 1980 г. - е стопански ръководител в Ремзавода и КТА „Мадара". В годините 1981 - 1984 г. е търговски представител на шуменския автомобилен комбинат в Чехословакия. От 1981 до 1989 г. е на организационна работа в Общинския комитет на БКП и зам.-председател на Изпълнителния комитет на общината.

През 1990-1991 г. е председател на временния Изпълнителен комитет на общината. През месец октомври 1991 г. той бе първият демократично избран кмет на община Шумен. Остава на поста до 1995 г.

След 1996 г. до 2000 г. Христо Христов работи в банковата система. През следващите две години е консултант в частния бизнес.

От септември 2004 ч. с решение на Общинския съвет е избран за първия омбудсман на Шумен. През 2008 г. е получава доверието на Общинския съвет за втори мандат за омбудсман на общината, на чиято длъжност работи до началото на тази година.
С Христо Христов са свързани първите демократични промени в нашия град. С дългогодишната си работа като администратор и ръководител той остави ярка следа в обществения живот на града.

Светла диря ще остави и работата му като омбудсман на община Шумен. В продължение на два мандата той бе живата връзка между болките и радостите на хората и администрацията. Христо Христов ще остане в сърцата на шуменци като човек с голяма ерудиция и талант.

Ръководството на община Шумен се присъединява към скръбта на семейството. Прекланяме се пред професионализма и високите морални ценности, които Христо Христов изповядваше.

Поклон пред светлата му памет!