По-строги мерки за поставяне на GSM антени
По-строги мерки за поставяне на GSM антени / Dariknews.bg

Комисията по икономическа политика не прие предложението на общинска администрация да се забрани монтирането на базови станции и ретранслатори на мобилни оператори от GMS и UMTS мрежи върху жилищните сгради, училищата, детските, здравните и социалните заведения, спортните обекти, както и на отстояние на 300 м. от тях. От общината предложиха още по изключение върху жилищните сгради да могат да се монтират  такива съоръжения, само ако сградата върху която ще се поставят е най-високата в радиус от 300 м. е ако е налице изричното писмено съгласие на всички собственици, непосредствени съседи на обекта и такива в радиус от 300м. Третото условие, за да се поставят такива съоръжения върху жилищни сгради е отстоянието на съоръжението до друга базова станция да е над 500 м.

„Много лесно могат да ни осъдят операторите, ако ще ги ограничаваме по някакъв начин, то трябва да е по закон" - заяви съветникът Радослав Кържиев и добави, че трябва да се намери разумното решение.

Зам.-кметът по стопански въпроси Митко Киров съобщи, че в общината са постъпили редица оплаквания от граждани относно тези съоръжения. Те дори са предоставили папки с документи, касаещи изследвания за ефекта върху здравето на хората. Той добави, че подобно решение вече е било прието от местния парламент във Варна. По време на заседанието на комисията стана ясно, че всички базови станции в града са поставени в съответствие със Закона за устройството на териториите. По време на гласуването двама от съветниците подкрепиха искането на администрацията, други трима се въздържаха.