„Оттука започва България в селекцията на пловдивския международен театрален фестивал
„Оттука започва България в селекцията на пловдивския международен театрален фестивал / netinfo

Авторският вербатим спектакъл „Оттука започва България" получи още едно престижно признание. Екипът на документалния театър е поканен да участва на 17 септември в юбилейното XX издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът", който ежегодно се провежда в дните от 10 до 23 септември в Пловдив. Есенният международен театрален фестивал е едно от най-значимите културни събития в страната.

В програмата си той включва традиционно от 20 до 25 театрални прояви и 7-8 съпътстващи срещи - кръгли маси, семинари, научни конференции, представяне на книги, творчески арт срещи, изложби с театрална тематика и други. Един от основателите и арт директор на престижния форум е проф. Стефан Данаилов, който казва, че: „Сцена на кръстопът" е направена със сърце. А от сърцето започва и свършва всичко. Аритмията продължава и до сега. Може би поради нея фестивалът върви уверено напред. И вече се намира след личния си кръстопът..."

Със сърце е съграден и спектакълът „Оттука започва България", който вплита в своята тематика истинските истории на шуменци и хора от региона, за да съхрани техните послания и да ги предаде на все по-широк кръг от зрители. А посредством трудоемката технология на вербатим театъра, пресъздадена на сцената от актьорите: Валентин Ченков, Светломир Радев (гост), Мария Григорова, Милен Димитров, Стефани Лечева, Василия Дребова (гост), умело режисиран от Неда Соколовска, спектакълът достойно зае своето място на едни от най-значимите театрални форуми през годината.