Отново отказаха да екстрадират Алексей Шадрин
Отново отказаха да екстрадират Алексей Шадрин / Dariknews Юлия Христова

Шуменският окръжен съд отказа да екстрадира руският гражданин Алексей Шадрин. Прокурорът по делото Димитър Димов заяви, че ще протестира решението пред Варненския апелативен съд. Подсъдимият бе издирван чрез Интерпол-Москва за измама, извършена в родината му. Съдебният състав сметна, че не са констатирани предпоставки за екстрадиция, според българското законодателство извършеното от Дмитрий Шишин може да бъде квалифицирано като престъпление, но давността му вече е изтекла. Съдът прие също, че на са налице категорични доказателства, че лицето Алексей Шадрин е издирваният от руските власти Дмитрий Шишин.

Шуменските магистрати потвърдиха мярката за неотклонение на Шадрин до влизане в сила на решението, което също може да бъде протестирано в 7-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

40-годишният мъж ще бъде разследван в родината си за измама, извършена в съучастие с други лица през февруари и март 1997 година в град Омск, Русия. Тя е на стойност близо 6 500 долара и е свързана с продажбата на медикамент за лечение на псориазис. 

Мъжът има свой бизнес в Шумен и е работодател на повече от 10 души. Бил е задържан в края на септември миналата година.

Делото за екстрадицията на Шадрин беше върнато за ново разглеждане от Варненския апелативен съд, след като прокурор Ася Петрова обжалва отказа за екстрадиция, поставен от тричленен състав на ШОС на 1 декември 2009г.

В съдебната зала прокурор Петрова пледира, че при пребиваването си в България обвиняемият Дмитрий Шишин и ползвал  паспорт на името на Алексей Шадрин, който е починал. Защитниците на Шадрин заявиха от своя страна, че в предоставените от руските власти документи по случая има пълно противоречие и твърдението за присвояване на самоличността е необосновано. По време на защитната си реч обвиняемият отново заяви, че не е извършил престъпление и обвинението му е изфабрикувано на руските власти,  тъй като преди време той е отказал да работи за специалните служби в родината си.