Организират Нощ в шуменската библиотека
Организират Нощ в шуменската библиотека / netinfo

За трета поредна година Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" организира на 20 май Нощ в библиотеката под мотото „Правото да четеш". На тази дата вратите на културната институция ще бъдат отворени от 12.00 до 00.00 ч., като от 12.00 до 18.00 ч. ще се предлагат стандартните услуги за читатели.

Инициативата ще започне от 18.30 ч. пред главния вход на библиотеката, където духов оркестър „Михаил Биков" и вокална група „Буратино"ще изнесат празнична програма за шуменци. Всички посетители след 19.00 ч. ще имат възможност да си направят едногодишна читателска регистрация на цената на дневна - 2 лева, ако нямат просрочени задължения. От институцията напомнят, че всеки, който има такива, може да се издължи без да бъде санкциониран, тъй като месец май е обявен за Месец без глоби.

От 19.00 ч. започва артистичната програма с водещ Живко Жечев; четири фензони: „Любов и романтика", „Крими мегаселър", „Любими български автори" и „Музика и кино" (Заемна за възрастни); „Нощ за киномани" с две филмови прожекции: „Марсианецът" от 19.30 ч. и „Стив Джобс" от 22.00 ч.; кинопанорама „За Земята, природата и всичко останало" с прожекции на научно-популярни филми; „Надникни в бъдещето с Ангелския гадател" (Заемна за възрастни); танцово латино шоу с Miro'Dance (Английски двор); екскурзии из библиотечните потайности „Хранилищата - нощ на отворените врати"; изложба „1335 г. българска държавност в художествената литература" (Изложбена зала). Във входното фоайе ще бъде обособено място за дарителска акция „Предай нататък: подари прочетена книга, за да я прочетат и други!"; книжарски щанд на „Арт плюс" и благотворителен базар на стари книги.

Паралелно с тези събития Детски отдел на библиотеката организира за своите малки посетители детска дискотека с водещ Дияна Колева и Вечер на таланта; филмови прожекции на анимациите „Мистър Пибоди и Шърман" от 19.30 ч. и „Омагьосаната къща" от 22.30 ч.; занимания в цветно ателие „Рисувайте, ръчички" и „Фейс арт". Желаещите да станат читатели на отдела ще могат да си направят безплатна читателска регистрация за годината.

За всички участници в игрите са предвидени приятни изненади и награди.

Проявата се осъществява с любезната подкрепа на Духов оркестър „Михаил Биков" и Детска вокална група „Буратино" при НЧ „Стилиян Чилингиров", Miro'Dance шоу, СОУ „Сава Доброплодни" и Вокално-театрална формация „Алдора".