Обсъждаха проблемите на хората с увреден слух на кръгла маса в Търговище
Обсъждаха проблемите на хората с увреден слух на кръгла маса в Търговище / dama.bg

Проблемите, с които се сблъскват в живота, хората с увреден слух бяха обект на дискусия на кръгла маса в Търговище. Форумът е по проекта „Широко отворени очи", изпълняват от Бизнес център - Бизнес инкубатор в областния град.

Хората с увреден слух са изолирани и трудно се реализират на трудовия пазар. Това бе основният извод, който направиха участниците. Кръглата маса е част от проекта, по който за период от няколко месеца млади хора с увреден слух бяха обучени и участваха в курс по фотография. Заключителен етап на курса бе подредената от тях фото-изложба. Целта бе да се разшири кръгът им на познанства и контакти, да се преодолее социалната изолация.

Да се набележат конкретни стъпки за преодоляване на проблемите, възпрепятстващи пълноценната интеграция на хората с увреден слух е идеята на кръглата маса, обясни директорът на Бизнес центъра Добрин Добрев.

Катя Недева, майка на 24-годишния Радослав - участник в проекта, разказа, че младият човек е изолиран в къщи и трудно намира работа. Недева настоява държавата да обмисли насърчителни мерки за работодатели, които да наемат хора с увреждания. Защото в противен случай те остават изолирани, намалява речниковият им запас, научен в училище, спада и самочувствието им. Според Недева, малко са и средствата, които лицата с увреден слух получават като месечна помощ от държавата след напускане на училище. Синът и например вземал 121 лв., като ученик доста повече.

През тази година за Община Търговище няма отпуснати средства по програми за хора с увреждания, въпреки подадените заявки, обясни представителят на Агенцията по заетостта в Търговище Станка Станкова.

Бизнес центърът ще обмисли и подготви проекти за създаване на социални предприятия, в които да бъдат включени хора с увреждания.