Общинският съвет не присъди званието Почетен гражданин на Шумен на нито един от тримата номинирани
Общинският съвет не присъди званието Почетен гражданин на Шумен на нито един от тримата номинирани / Дарик-Шумен, архив

Шуменският общински съвет не прие нито едно от предложенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на Шумен" по време на днешната си сесия. За почетни граждани бяха предложени подпоручик Петър Петров / предложение на инициативен комитет/, Илия Бонев /предложение на „Атака"/ и Иван Иванов /предложение на група журналисти/. По време на тайното гласуването обаче нито един от тримата не събра нужното квалифицирано мнозинство от минимум 28 гласа.

По време на гласуването предложението за подпоручик Петров получи само 25 гласа „за", това за Илия Бонев 19 гласа „за", а това за Иван Иванов 24 гласа „за".
Подпоручик Петър Петров, офицер от 10-конен полк в Шумен, се е самоубил на 9 септември 1994 г., отказвайки да предаде личното си оръжие на руските войски, с думите - „Български офицер не предава оръжието си".

Илия Бонев е дългогодишен автомобилен състезател, майстор на спорта. Многократен призьор в планинските и рали шампионати на България и първият участник по международните трасета. Капитан на националния отбор т 1970 до 1978 г.

Иван Иванов е многократен световен и европейски шампион по вдигане на тежести, олимпийски златен медалист от игрите в Барселона през 1992. В момента е треньор на националния отбор на България по вдигане на тежести.