Общината оспорва в съда увеличението на капитала на Белодробната болница
Общината оспорва в съда увеличението на капитала на Белодробната болница / netinfo

Община Шумен ще оспорва в съда вписването на увеличението на капитала на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания Шумен /бившият туб диспансер/. Това стана ясно от думите на градоначалникът Красимир Костов по-рано днес.   

Държавата вече е собственик на близо 99.5% от капитала на лечебното заведение, а общината остана с 0.59% дял. Промените са вписани в Търговския регистър на 23 август тази година. С измененията, които са направени по искане на министър Десислава Атанасова, държавният дял се увеличава с 5 милиона лева, колкото министерството предостави за реконструкция на сградата и ново оборудване.

„Това действие накърнява интересите на общината и е несправедливо", заяви Костов. Нашата възможност е да си потърсим правата в съда и ще заведем дело", добави той.

Няколко пъти Министерството на здравеопазването прави опит да увеличи капитала, чрез решение на Общото събрание, тъй като представителя на общината обаче не получи мандат да гласува „за" увеличението, това не се случи. „Съществува законова възможност, когато държавата инвестира в еднолични държавни дружества-лечебни заведения или смесени, с общинско участие, тя да увеличи едностранно капитала си, която възможност разбрахме, че министърът е използвал", обясни адвокат Валя Велева.  Тя добави, че Законът за държавния бюджет, според който увеличаването на капитала на дружеството става чрез директно изискване от държавата, в този случай „не може да намери приложение". „На практика държавата, за да инвестира тези 5 млн. лв. е взела 51%, и след като има тези 51% още веднъж със същата сума увеличава капитала, което на практика е национализация на общинския дял", обясни Велева.

Адвокат Велева обясни, че документите по обжалването ще бъдат подготвени следващата седмица.