Общинари от Разград: “Съмнителни учени възбуждат етническо напрежение”
Общинари от Разград: “Съмнителни учени възбуждат етническо напрежение” / netinfo

“Отричането на Баташкото клане не е само спекулация с исторически събития, възприемаме го като акт на съзнателно възбуждане на етническо напрежение в българското общество” – това се казва в декларация, приета днес от Общински съвет – Разград. Единодушно бе гласуван  документът от всичките 24 присъствали на днешната сесия на местния парламент съветници. Четирима от тях са представители на ДПС, останалите са от “Нова левица”, СДС, НДСВ, НДПС, БЗНС и Партия “Българска социалдемокрация”.

“Днес българските граждани от всички етноси, извлекли мъдри поуки от миналото, изграждат общество на толерантност и обединяват своите усилия за една нова България” – заявават още в декларацията разградските общински съветници.

Протестирайки срещу погазването на националната ни памет от съмнителни български и чуждестранни учени, местните парламентаристи призовават българската общественост да се противопостави категорично на опитите за прекрояване и пренаписване на българската история.
В документа общинските съветници от Разград обявяват, че очакват адекватна реакция от българските учени, държавници и общественици, от всички, за които е свято българското минало и историческата ни памет.

Инициативата за приемането на декларацията бе на съветника от СДС Иво Димитров.