Община Търговище се готви за първия снеговалеж
Община Търговище се готви за първия снеговалеж / Борислав Курдов
Община Търговище се готви за първия снеговалеж
58582
Община Търговище се готви за първия снеговалеж
  • Община Търговище се готви за първия снеговалеж

В Търговище бяха демонстрирани възможностите на мотометачката, с която се осъществява по-организирано и навременно събиране на листната и дървесната маса от улиците, парковете и пътните платна в града. Демонстрацията бе повод зам.-кметът на Търговищка община Стоян Станчев да представи мерките, предприети за справяне със задръстването на дъждопреливните шахти и ефективното почистване на пътищата при наближаващите снеговалежи.

В почистването на падналите листа са ангажирани 100 души - 52 са заети по проект „Нов избор", а 40 са служителите на фирма „БКС-Търговище", както и наличните седем машини.

Целта ни е да не се разпиляват листата, събирани от работниците, докато мине камион, който да ги извози, каза Станчев. Другата важна цел е почистването на дъждопреливните шахти преди започването на усилените валежи.

Зам.-кметът каза още, че за разлика от други години, когато фирма „БКС" имаше ангажимент да почиства и шахтите, сега тази работа ще бъде извършена от новосъздаденото общинско предприятие „Флора". Групата от около 10 души и наличната техника, която през лятото запълваше аварийни дупки по уличните платна, вече ще почиства задръстените шахти. Първоначално ще започнат с трийсетина „най-опасни" шахти по възлови места в града преди да е станало късно.

За работата на метометачката стана ясно, че тя е доказала своята ефективност от предишни сезони. Има създадена и организация за подготвяне на план-сметката за твърдите битови отпадъци през следващата година, която да бъде представена на сесия през ноември или декември. Бе отбелязано, че при необходимост ще бъдат отделени средства за общинското предприятие „Флора", а дейностите в рамките на възможностите на „БКС - Търговище" ще продължат да бъдат изпълнявани в максимална степен, завърши Станчев.