/ iStock/Getty Images
Община Шумен разработи още 14 нови електронни услуги, свързани с подаването на данъчни декларации и искания по Закона за местните данъци и такси, съобщиха от Общината.

Новите електронни услуги, които са достъпни на сайта на общината, обхващат декларирането на превозните средства, на недвижимите имоти, подаването на патентните декларации и декларациите за облагане с данък върху таксиметровия превоз на пътници.

Община Шумен ще продължи да предоставя услугата "Топъл обяд"

По електронен път могат да се подават и декларациите за облагане с данък върху наследствата, декларациите за освобождаване или ползване на данъчни облекчения за данък върху недвижимите имоти и такса "битови отпадъци", както и исканията за прихващане, възстановяване и погасяване на данъчни задължения.

Гражданите могат да ползват бързо, лесно и сигурно електронните административни услуги на интернет страницата на общината, в раздел "Е-услуги". За целта е необходимо да имат валиден квалифициран електронен подпис.

В раздела са качени бланки на заявленията, с които след попълване и използване на електронен подпис, се заявява съответната услуга. Там е публикувана подробна информация какво представляват услугите, кои са необходимите документи, които трябва да се приложат, какви са сроковете за подаване и други.

Електронните услуги, които предоставя общината, вече са общо 27.