На 6 декември почитаме Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. Празникът е известен още като Никулден. Честват го всички рибари, моряци, пътешественици и банкери.
1824 са имениците, които имат повод да празнуват на Никулден в община Шумен.
Най-много са мъжете, кръстени на Св. Николай Чудотворец – 1017.
Шаранът държи първенството като избор за Никулден
Шаранът държи първенството като избор за Никулден
Сред тях най-възрастният Николай е роден на 3 октомври 1927 г., а най-младият – през септември тази година.
Името Никола носят 431 души. Най-възрастният е роден на 7 септември 1926 г., а най-младият – през октомври тази година.
Сред жените, празнуващи на 6 декември, най-популярно е името Николинка. 180 са жителките на община Шумен, които са записани така. Сред тях най-възрастната е родена на 25 юли 1924 г., а най-младата – на 2 октомври 2000 г.
145 жени са кръстени Нина, а 51 носят името Николина.
За какво да внимаваме, когато избираме прясна риба за Никулден
Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите.
Смята се, че Св. Никола имал власт над морските ветрове и течения - той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.
Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират буйни празненства за празника.
За какво да внимаваме, когато избираме прясна риба за Никулден
Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите.
Смята се, че Св. Никола имал власт над морските ветрове и течения - той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.
Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират буйни празненства за празника.
На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаран. Смята се, че шаранът е "слугата" на Св. Никола.
Едно от поверията гласи, че веднъж, когато светецът бил в открито море, се разразила силна бурята. Заради дупка на дъното в лодката започнало да навлиза вода.
Тогава светецът бръкнал във водата и извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Оттогава шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този ден.
Поради това и празникът понякога го наричат "Рибен Св. Никола". Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди - това ястие се нарича "рибник". Също може да се приготви и печен шаран.
Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг.
На 6 декември шаранът не е просто гозба, а ритуал - своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия.
Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.
Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.
Едно от поверията гласи, че веднъж, когато светецът бил в открито море, се разразила силна бурята. Заради дупка на дъното в лодката започнало да навлиза вода.
Тогава светецът бръкнал във водата и извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Оттогава шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този ден.
Поради това и празникът понякога го наричат "Рибен Св. Никола". Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди - това ястие се нарича "рибник". Също може да се приготви и печен шаран.
Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг.
На 6 декември шаранът не е просто гозба, а ритуал - своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия.
Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.
Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.