Най-много глоби шуменци отнасят за неправилно паркиране
Най-много глоби шуменци отнасят за неправилно паркиране / netinfo

През първите два месеца на 2014 година в Област Шумен са наложени най-много глоби за неправилно спиране и паркиране, съобщават от ОД на МВР-Шумен. Общият брой на съставените актове е 568, а глобите са 1952. Нарушенията за неспазване на предимство, знаци и сигнали са 363, а за управление с превишена скорост - 262.

Установените водачи и пътници, управлявали МПС без предпазен колан, са 132. При проверка са заловени 76 неправоспособни водачи, а броят на констатираните нарушения за управление на МПС след употреба на алкохол е 28, от които 19 с концентрация в кръвта над 1,2 промила. Водачите, управлявали МПС без сключена застраховка «Гражданска отговорност» са 73.

За периода в областта са регистрирани 147 пътни произшествия, което е с 11 по-малко от същия период на миналата година. Тежките произшествия са 9, като при тях се отчита намаление с 2 броя. При ПТП няма загинали граждани, ранени са 10. За същия период на 2013 година при ПТП е загинал 1 човек и са ранени 12. Най-голям е относителният дял на пострадалите, при които няма конфликт с друг участник в движението. Те представляват 60 % от общия брой на ранените. През периода няма пострадали деца.