Над 1,3 млн. лв. ще струва парк Студентски в Шумен
Над 1,3 млн. лв. ще струва парк Студентски в Шумен / netinfo
1 340 000 лв. се предвижда да бъдат вложение в изграждането на парк „Студентски” в Шумен, съобщи днес зам. - кметът по строителство и екология в Шумен инж. Иван Йонков. Най-голямата част от тях ще бъдат изразходвани в строително-ремонтни дейности – около 800 000 лв., за направата на автоматична система за напояване – около 70 000 лв., за ледена пързалка – около 150 000 евро и за озеленяване – около 400 000 лв. По думите на инж. Йонков, до момента за изграждането на парка, са усвоени около 400 000 лв.

Голяма част от средствата за изграждането на парка ще бъдат търсени от спонсори, обясни инж. Йонков. По план то трябва да завърши около средата на календарната година. Общата площ, на която той ще бъде разположен, е 55 дка.

За момента не се предвижда въвеждането на входни такси за ползването на съоръженията в парка, с изключение на ледената пързалка, съобщи главният архитект на Шумен Огнян Гърбев. Той допълни, че в момента се работи по доразвиването на откритата паркова зала, в която ще има възможност за организиране на концерти и други масови прояви. Тя ще може да побира публика до около 8-10 хиляди души. По думите на главният архитект, в парка ще бъде обособена зона за изложби от различен характер, зона за отдих, велосипедна алея, стена за рисуване на графити, спортна зона и др. Ледената пързалка ще бъде изградена на площ от около 400 кв. м. , а капацитетът й ще е за около 40 души.

Присъствието на търговци в парка ще бъде сведено до минимум, каза още Гърбев. Вероятно там ще функционира едно бистро. Тепърва ще стане ясно кой ще е стопанин на парка, ще има ли ограда, както и дали и колко камери ще бъдат включени в охраната.