408 души са назначени на трудов договор за работа по социалните проекти на община Шумен
408 души са назначени на трудов договор за работа по социалните проекти на община Шумен / dariknews.bg
408 души са назначени на трудов договор за работа по социалните проекти на община Шумен "Подкрепа за независим живот в община Шумен", "Център за ранно детско развитие в община Шумен", "Приеми ме, 2015 г. - етап ІІ", “Топъл обяд” и за извършване на услугите на  Домашния социален патронаж. 1004 деца и възрастни получават различни услуги по тези проекти. Това съобщи на брифинг в община Шумен зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова.

Най-големият от тях е "Подкрепа за независим живот в община Шумен". Към момента услугата се ползва от 420 души. Петима специалисти, 65 лични асистенти и 90 домашни помощници се грижат за нуждаещите се. Услугата е безплатна, а проектът ще продължи до края на месец октомври тази година. Осигурена е почасова грижа с цел подобряване качеството на живот, улесняване на достъпа до социални и здравни услуги, създаване на условия за независимост и социална интеграция на възрастни хора над 65 г. и на хора с увреждания. Община Шумен кандидатства за осигуряване на допълнително финансиране и към момента общият бюджет по проекта е 875 000 лева.

В Центъра за ранно детско развитие в община Шумен работят общо 20 души – педиатър, рехабилитатор, логопед, специален
педагог, социален работник,  медиатор, кинезитерапевт, екип за управление на проекта и помощен персонал. Усилията на целия екип са насочени към подобряване на психичното и двигателното развитие на деца с увреждания, емоционалното и социално функциониране, както и предотвратяване  на изоставянето на деца с различни степени на увреждане и  стимулиране на отглеждане на детето в семейни условия. Работата по проекта ще продължи до 31 октомври  2018 година. Обхванати са 110 потребители – 60 деца и 50 родители, а стойността на проекта е 365 000 лева.

144 дeцa на възраст от 0 до 18 години ca нacтaнeни в 144 пpиeмни ceмeйcтвa в oблacттa пo пpoeкта „Пpиeми мe 2015 г. – II етап“, cъoбщи още д-р Маркова.

Целта на проекта е децата да се отглеждат в семейна среда на близки и роднини или в приемно семейство. Назначени на работа са 13 социални работници като ментори на семействата, които cлeдят зa paзвитиeтo нa пpиeмнитe дeцa и пoмaгaт зa paзpeшaвaнe нa възникнaли пpoблeми. По проекта няма лимит на финансиране и работата по него ще продължи до 28 февруари 2018 година. 

Обществената трапезария осигурява храна на 120 социално слаби жители на общината по проекта "Топъл обяд". Четирима работници са наети на трудови договори в трапезарията.

28 души административен персонал, домашни санитари и кухненски персонал работят в Домашния социален патронаж. Те са ангажирани с доставка на храна по домовете на 300 души на територията на общината. Обслужват се  възрастни и самотни живеещи граждани.

По различни програми на социалното министерство чрез Бюрото по труда общината е наела на работа за извършване на различни дейности в общинските предприятия  и  в администрацията общо 58 души на възраст от 18 до 60-годишна възраст за периода от март 2016 г. до момента.