Одмвр-Шумем
Одмвр-Шумем / netinfo
Спасиха 11 000 лева на наивна старица
Полицейски служители от Нови пазар задържаха помагач в телефонна измама и опазиха спестявания в размер на 11 100 лева на 79-годишна местна жителка. 

Вчера преди обяд в оперативната дежурна част на Районното управление в Нови пазар от жители на града и чрез тел. 112 били получени над десет обаждания за опити за измами. 

Веднага била направена организация и на терен били изведени униформени и цивилни полицейски служители. Със служебни и собствени автомобили обхванали голям периметър от населеното място. В района на едно от училищата полицейските служители забелязали мъж, който върви по една от улиците, оглежда се и говори по телефона. Последвали го. 

Банкови служители предотвратили телефонни измами

Забелязали, че от двора на една къща излиза с торба. Малко след това се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да говори по телефона. Спрян бил за проверка.
 

ОДМВР
netinfo


Изяснена била самоличността му - 48-годишен мъж от село Войвода. При извършения личен обиск от него били иззети общо 11 100 лева, поставени в торба и буркан. Парите били предадени от 79-годишна жена, за да „подпомогне действията на полицията“ за залавяне на измамници. 

Сутринта на стационарния й телефон позвънил непознат, който започнал да иска пари от жената и да й отправя заплахи и закани, че ако не предаде всичките си пари на нея и близките й ще им се случи най-лошото. Разговорът прекъснал. Малко след това се обадил непознат мъж, казал че се казва Димитър Димитров. Излъгал, че е полицай. Казал, че има информация, че телефонът й е в списък на измамниците и че е възможно да я търсят. Помолил я да съдейства за задържането им. С идеята, че помага на полицията жената изпълнила всички инструкции.

Задържаха трима, участвали в телефонни измами за над 150 000 лева (СНИМКИ)

Поставила 11 100 лева в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се пак според указанията, за да не „пострада“, ако се наложи стрелба при задържането на измамниците.

„Мулето“ пък обяснило, че било наето за работа по телефона. Предния ден получил обаждане от непознат, който се представил за собственик на фирма в Нови пазар. Казал му, че се нуждае от хора, които да ходят по адреси в града, за да вземат документи и капаро за различни услуги. Мъжът, който бил безработен, се съгласил, след като му било обещано добро заплащане.

Телефонната мафия разширява периметъра си на действие, насочва се към младите хора

Преди да изпълни първата поръчка от новия си шеф бил задържан в полицейското управление в Нови пазар.

Мъжът не е криминално проявен. Работата по случая продължава. Уведомен е дежурен прокурор в  Районна прокуратура-Нови пазар. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.