/ dariknews.bg
Проф. Георги Колев: Министерството ощетява извънстоличните държавни висши училища
Министерството на образованието и науката ощетява извънстоличните държавни висши училища чрез Постановление на Министерски съвет № 64, заяви ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” проф. д.и.н. Георги Колев.

Повод за пресконференцията е срещата на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков на 28 февруари с ректорите на 22 висши училища, които преподават в направленията „Икономика” и „Администрация и управление”. На 9 февруари се състоя такава среща и с ректорите на висши училища с хуманитарни професионални направления.

От изнесените данни стана ясно, че за втора поредна година Шуменският университет е ощетен от Министерството на образованието и науката с определените бройки за прием, държавна поръчка.
Намаляват се бройките в специалностите Икономика, Туризъм, Социални дейности, Растителна защита, Национална сигурност, История и археология. Точно тези специалности са важни за региона ни, има сериозен интерес от кандидат-студенти и бройките се попълват още на първо класиране. Но в специалност Икономика от 74 бройки през учебната 2015/2016 г. сега ни отпускат 20 бройки. В специалност Туризъм намалението е от 70 на 21 бройки. В специалност Социални дейности - от 120 на 55, в специалност Растителна защита – от 86 на 30, в специалност Национална сигурност – от 70 на 20.

ШУ
dariknews.bg


Проф. Колев заяви, че това води до загуби за университета. За миналата година загубите са в размер на 509 хиляди лева. За тази година се очертава да бъдат около 400 хиляди лева само от кандидатстудентски прием. Но тези загуби комулират допълнителни загуби от несъбрани такси на студенти през следващите 4 години, т.е. за периода 1-4 курс загубите стават 2,5 милиона лева. От тези две срещи с министър Денков стана ясно, че се ощетяват приоритетно извънстоличните висши държавни училища, с изключение на Пловдивския университет”, коментира ректорът.

Той съобщи още, че в телефонен разговор министърът на образованието и науката проф. Николай Денков е приел част от аргументите му за регионалните особености на някои от специалностите, настоял е предложенията на Шуменския университет за корекция в бройките за приема да бъдат изпратени в министерството и е обещал да подкрепи финансово мерките по преструктуриране и оздравяване във висшето училище.