Лошата семейна среда е основен фактор за агресивното поведение при малчуганите, смятат родители
Лошата семейна среда е основен фактор за агресивното поведение при малчуганите, смятат родители / Дарик-Шумен, архив

80% от родителите в Шумен смятат, че днешните деца в предучилищна възраст са по-агресивни от техните връстници от предходни поколения. Това сочат данни, изнесени от зам.-кмета по култура и образование Живка Тонева по време на провеждащата се в Шумен научно-практическа конференция за агресията на децата в предучилищна възраст. Данните са от проведено анкетно проучване сред 1500 родители на деца, посещаващи детски градини в общината.

Според 92 на сто от родителите компютърните игри и филмите предизвикват желание за подражание. Проучването сочи още, че 96 на сто от анкетираните родители са сигурни, че децата им се чувстват комфортно в градината. Сред основни фактори, които родителите определят за агресията при малчуганите са недобрата семейна среда и ролята на медиите.
По време на откриването на конференцията днес Живка Тонева заяви, че форумът е заключителната част на 3-годишната програма на Община Шумен за превенция на агресията в предучилищна възраст.


Кметът на Шумен Красимир Костов приветства гостите на форума и заяви, че най-добрата инвестиция, която всяко едно общество може да направи е тази в образованието и възпитанието на най-малките си членове. . "Децата са бъдещето на всяка нация, етнос, народ , държава. От нас възрастните сега зависи какви ще бъдат те утре", допълни още кметът.