/ dariknews.bg
С концерт в зала Арена Шумен на 13 юни ОД на МВР в областния град ще започне инициативата „Заедно можем да спрем телефонните измами“.

Телефонните измамници вече звънят и на мобилния телефон

200 телефонни измами с щети за 740 00 лева са станали през последните 5 години в Шуменско
. През 2018 г. случаите са 44, а жертвите на измами са дали 316 000 лева. 

Отчетено е, че най-потърпевши, най-уязвими са жените в областния град, на възраст между 55 и 75 години. Най-често потърпевши от това престъпление са хората, живеещи в широкия център, посочват от полицията.

Телефонни измамници атакуват Шумен, представят се за доктори и полицаи  

Затова решихме да направим едно допитване до тези хора и обикаляйки по пенсионерските клубове – разговаряйки с тях, какво е сходното, какво харесват и какво може да ги събере на едно място.Оказа се, че определени изпълнители могат да ги съберат на едно място, каза директорът на ОДМВР-Шумен Ялчън Расим. 

Затова инициативата включва концерт с участието на Славка Калчева и Веселин Маринов. Преди началото му пред пенсионерите ще говорят служители на полицията, които ще обяснят за най-модерните способи, използвани от измамниците. Ще говори и "муле" на телефонни измамници, както и жена, жертва на измама.

Баба даде пари и злато на телефонни измамници

Ако може измамите през 2019-та са с 10 по-малко от 2018-та и хвърлените през балкони и тераси суми намалеят от 316 на 216 хиляди лева. Това за нас ще бъде едно голямо удовлетворение, каза Ялчън Расим.

Хванаха муле на телефонни измамници (СНИМКИ)

За кампанията община Шумен е предоставила зала Арена Шумен безвъзмездно, в нея се включва и "Алкомет" АД. Благодарни сме, че имаме възможност да подкрепим подобна инициатива, защото сме силно ангажирани към подобряването на условията на живот в региона и специално внимание обръщаме на уязвимите групи от населението - възрастните хора и децата, каза Мая Блъскова от "Алкомет". 

За концерта са раздадени 2500 покани на пенсионери от цялата област. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.