Комисията по ТРСУ не взе решение по въпроса с градинката до бившия РУМ
Комисията по ТРСУ не взе решение по въпроса с градинката до бившия РУМ / netinfo
С 3 гласа „против” и 1 „въздържал се” Постоянната комисия по териториално и селищно устройство не прие направеното предложение за промяна на предназначението на зелената площ срещу бившия РУМ в Шумен. За застрояване на терена има инвестиционни намерения от Държавното предприятие „Строителство и възстановяване”, което има намерение да построи многоетажна сграда.

По време на заседанието на комисията бяха изслушани всички страни по този казус. Зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков заяви, че това е един добър проект за Шумен и общинска администрация поддържа направеното предложение.

Представителят на инициативния комитет, в подкрепа на запазването на съществуващата зелената площ Цветелина Чакърова, заяви, че ако се допусне промяна на подробно-устройствения план на терена, живущите в този район ще заведат дело. Тя каза още, че в този случай общинският съвет в Шумен ще бъде употребен, като параван за корупционни практики. „Ние се борим за това да бъде подкрепено нашето искане за опазване на зелените площи в Шумен, които не достигат”- добави пред членовете на комисията г-жа Чакърова. Тя допълни, че утре в общината ще бъде внесена подписка в подкрепа на запазването на градинката срещу бившият РУМ.

От своя страна адвокат Генчо Гатев, който е представител на държавното предприятие каза, че според него въпросът за собственността на терена е безспорен. Той допълни, че с решение на Министерски съвет от 2000 г. парцелът е обявен от публична в частна собственост и предоставен за управление на Държавното предприятие „Строителство и възстановяване”. По думите на Гатев, по идентични казуси предприятието е водило над 6 дела, които са били решени в негова полза.

На заседанието днес присъства и председателят на Правна комисия Пламен Петков. По думите му, за да няма напрежение и упреци, би било най-добре, ако по казуса се произнесе съда.