През нощта са били източен четири цистерни, сега продължава работата по пета. Това съобщи тази сутрин кметът на Хитрино Нуридин Басри Исмаил и изрази учудването си, че вчера през целия ден е била източена само една.

Ден на национален траур, България скърби за жертвите в Хитрино

Самият той настоява работата да се извърши по-бързо, за да могат хората да се върнат по домовете си. Той очаква да бъде спрян и теча от едната цистерна, която обгазява селото.

По думите му хората са търпеливи, но вече искат да се приберат в селото и да започнат да възстановяват щетите по домовете си.

Очаква се днес жителите на селото да бъдат допускани в къщите си, за да могат да си вземат вещи от първа необходимост. Те ще бъдат придружавани от полицаи. Все още обаче няма официална информация кога хората ще могат да се върнат по домовете си.

Експерти внимателно следят състоянието на въздуха в района. "Измерените стойности показват, че няма обгазяване на село Хитрино. Няма никакви вредни токсични вещества във въздуха. Добре е, че има и силен вятър", заяви пред NOVA Евелина Шишманова, директор на РИОСВ-Шумен.

По думите й течът от цистерните вече е спрян. Експертът заяви още, че водата не е препоръчително да се пие, докато не мине проверка, която да провери качеството й.

Нуридин Исмаил поясни още, че е получил обаждане от управителя на "Булмаркет" Станко Станков, който предложил компанията му да поеме разноските за погребенията на жертвите от трагедията в селото.

Кметът обаче е категоричен, че "ще се съдим до последно", той е готов да помогне на съселяните си да заведат индивидуални дела за пропуснати ползи след жестокия взрив в Хитрино.