Капанци от Североизточна България се събират в Садина
Капанци от Североизточна България се събират в Садина / DarikNews.bg, архив

На 15 септември /събота/ капанци от цяла Североизточна България ще се съберат в поповското село Садина. Поводът е поредното издание на традиционния капански събор „Здрав корен - жив дух", който се организира под патронажа на областния управител на Търговище Митко Стайков и със съдействието на кметство Садина и читалище „Съединение 1889" в селото.

Съборът има и конкурсен характер. Неговата цел е да се представи пъстротата и самобитния духовен заряд на капанското фолклорно изкуство, да съхранява и развива „живите корени" на фолклорното изкуство на капанците в съвременния живот и да се утвърждава като значимо събитие в национален мащаб и в културния календар на Търговищка област.

Над 300 ще бъдат участниците в тазгодишното издание на фестивала. Заявки са подали 11 певчески състава, 4 ансамбъла, 2 танцови състава, 11 индивидуални изпълнители и 1 група за народни обичаи. Те ще бъдат разпределени в две възрастови групи - до 18 и над 18 години. На най-добре представилите се журито ще присъди награди за 1, 2 и 3 място. Отделно от това ще има грамоти за „най-млад" и „най-възрастен" участник, както и награда на журито.

Съборът е с начален час 10.00 ч. и ще се проведе в салона на читалището в Садина. Очаква се програмата да продължи над 3 часа.Веднага след него ще започне концерт посветен на 70 годишнината от рождението на народната певица от Садина Радка Радева.