Къща „Авшарян“
Къща „Авшарян“ / netinfo
Kомплекс „Авшарян” отвори врати за посетители, като първата експозиция, подредена в него, е „Градски бит от края на ХІХ – 30-те години на ХХ век”.

Новата експозиция е изградена на тематичен принцип и представя развитието на градския бит в Шумен, като времевите параметри са обосновани от наличния фонд на РИМ – Шумен.

Къща Авшарян
netinfo


До този момент в град Шумен няма специализирана експозиция, показваща развитието на градския бит след Освобождението. Въпреки наличието на голям брой музейни обекти, градската култура от този период е само загатната в някои от тях. Експозиция „Градски бит” се налага и от неоспоримия факт, че Шумен е един от малкото истински градове не само след Освобождението, но и много преди това.

Къща Авшарян
netinfo


Тя е разгърната в пет помещения на двата етажа на къщата, като на първия етаж има гостна и трапезария; втори етаж – спалня и работна стая (кабинет). Отделно от тях е обзаведено и терасното пространство (кьошк) на втория етаж.

Културните ценности, експонирани в изложбата са изцяло от фондовете на Регионален исторически музей – Шумен, от отделите „Етнография” и „Нова история”.

Къща Авшарян
netinfo


Комплексът разполага и с голямо дворно пространство, подходящо както за работа с деца, така и за организиране на специални събития – концерти, представяния, живи картини.

Той се намира на ул. „Стара планина“ 2, където е бил домът на Ованес Авшарян, известен шуменски производител и търговец на килими.