Изложба карикатури за МВР гостува в Шумен за празника на полицията
Изложба карикатури за МВР гостува в Шумен за празника на полицията / netinfo

Академията на МВР и Музеят на МВР - София гостуват в Регионален исторически музей - Шумен с изложба „Години по-късно. Карикатурата в борба с антиобществените прояви". Тази година тя се посвещава на 136-годишнината от създаването на МВР и 5 юли - Професионалния празник на полицията. Това съобщават от шуменския музей.

Изложбата има интересна история. Тя е подготвена и експонирана през 1975 г. като съвместната инициатива на Министерството на вътрешните работи и Съюза на българските художници. Тогава 36 български художници създават 199 карикатури на актуални и днес теми, каквито са безопасността по пътищата, безстопанствеността, разхищението, хулиганството, проблемите с алкохола и много други. Сред авторите са известни имена като Борис Димовски, Доньо Донев, Карандаш, Шмайзер, Панайот Гелев, Рачо Рачев, Стефан Десподов, Анри Кулев и много др. 37 години по-късно, през 2012 г., Министерството на вътрешните работи и Музеят на МВР - София дават „втори" живот на изложбата.

Проявата подкрепя Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms (мобилни оператори - 1866 или обаждане на 0900 51 866).

Откриването на изложбата е на 2 юли от 17:00 ч. в Регионалния исторически музей и ще остане в Шумен до края на месец август.