Избраха нов Съвет на директорите на Топлофикация
Избраха нов Съвет на директорите на Топлофикация / снимка: Дарик-Шумен

Нов Съвет на директорите на „Топлофикация"-Шумен бе избран по време на заседанието на общинския съвет. В Съветът влизат досегашният изпълнителен директор на дружеството Христо Христов, Максим Иванов и Петър Петров. Договори с тях ще бъдат сключени за срок до провеждането на конкурс, ще бъде изработен и нов устав на ТЕЦ-а, съобразен с общинските норми.

Предложението бе гласувано на два пъти, като при първия не успяха да се съберат необходимият минимален брой гласове. След това председателят на групата съветници на БСП Любен Илиев поиска почивка, за да се консултира с колегите си. След прекъсването докладната записка бе гласувана отново и този път бе одобрена. 21 съветници гласуваха „за", 6 „против", а 7 се въздържаха.  

По време на обсъждането на докладната записка възникна спор между опозицията и кметът на Шумен Красимир Костов заради заповед, която делегира определени права на бившия директор на „Топлофикация" инж. Иван Кунев. Заповедта гласи, че градоначалникът определя Кунев като свой пряк представител в дружеството и той ще има достъп до всички документи, а също му предоставя за ползване служебен автомобил и офис.

„Кой закон ви дава право да издавате такава заповед", запита проф. Добрин Добрев от ГЕРБ. Председателят на общинския съвет Даниела Русева определи заповедта като нищожна и поясни, че кметът няма право да издава подобни заповеди. Красимир Костов отвърна, че това е първият вариант на заповедта и тя е била изменена. Функциите на инж. Иван Кунев ще бъдат единствено и само консултативни, за мен най-важното е „Топлофикация" да заработи", заяви кметът.