Изборът на нов Борд в ТЕЦ-а ще е най-горещата точка на сесията в петък
Изборът на нов Борд в ТЕЦ-а ще е най-горещата точка на сесията в петък / Dariknews.bg

Промяната на раковия договор подписан с „Титан Пауър", относно „Топлофикация" -Шумен трябва да стане двустранно между инвеститора и кметът. Това стана ясно от думите на председателя на местния парламент Даниела Русева по време на традиционното председателско кафе. Според нея не е нужно местния парламент да прегласува Рамковия договор. „Ако от нашето произнасяне преди има някаква разлика да се произнесем, обаче специално за неустойките трябва да се синхронизира това, което е гласувано от нас", обясни Русева. Припомням, че в частта за санкциите в подписания договор има две различаващи се от решението на съветниците цифри , вместо 100 000 е записана сумата от 1 000 000лв. и  вместо 10 000, фигуриращата в договора сума е 100 000 лв.

Даниела Русева каза още, че е нямало никакво задължение този рамков договор да бъде гласуван от Общински съвет. „Ние изискахме да мине през Общински съвет, с цел по-голяма прозрачност, защото всичко се вършеше зад нашия гръб, ние не бяхме уведомени какво става в тези преговори и с цел да има някаква гаранция , че интересите на общината ще бъдат защитени" , каза председателят на местния парламент.

Русева добави, че е трудно да се прогнозира дали по време на предстоящото заседание ще бъде променен Съвета на директорите на „Топлофикация" или не. Това е една от докладните, които трябва да бъде разгледана от общинските съветници. Тя добави, че за да се вземе решение за смяна на Борда на топлофикационното дружество са необходими 21 гласа. На въпрос какво ще се случи ако Общинския съвет освободи Борда на директорите , но не приеме новия Русева обясни, че в такъв случай реално остава да действа стария Борд на директорите на ТЕЦ-а.