Избори 2 в 1, как да гласуваме
Избори 2 в 1, как да гласуваме / ЦИК разпространи вариантите на знака Х, които ще бъдат приемани за валидни.

Българските избиратели ще гласуват едновременно за президент и за местна власт (кметове на общини и населени места и общински съветници) днес.

Избирателите могат да проверят адреса на секцията, в която могат да гласуват по списъка на адрес http://www.grao.bg/elections/ или със sms на номер 14726 (по-лесно се запомня като 1GRAO - буквите "GRAO" съответстват на цифрите "4726" от телефонната клавиатура). Цената на sms e 25 стотинки без ДДС. В текста се изписват единствено десетте цифри на ЕГН, а системата връща два sms-а с номера и адреса на избирателната секция за изборите за президент и за изборите за местна власт за въведения ЕГН. Гражданите, които имат изтекли лични документи или са загубили, могат да получат удостоверения от паспортните служби, които да им послужат вместо лична карта пред секционните комисии. Такива документи ще се издават и в деня на изборите, както и в съботата преди 23 октомври.

Гласуването започва в 6.00 часа сутринта и продължава до 19.00 ч. Законът позволява времето за подаване на гласове да бъде удължено, ако в края на изборния ден пред някоя секция има опашка от желаещи да пуснат бюлетини, но не по-късно от 20 часа.

Гласуваме с лична карта, а най-възрастните избиратели, които още са със старите зелени паспорти, може да удостоверят самоличността си и с тях. Гражданите на друга страна, членка на ЕС, които ще гласуват за кметове, отиват в секцията с лична карта или паспорт и удостоверение за пребиваване. Зад граница българските избиратели може да пуснат бюлетина, като носят лична карта, паспорт или военна карта.

Бюлетините и за двата вида избори тази година е интегрална. Избирателят отбелязва избора си задължително със знак Х, изписан с пишещ синьо химикал. Хиксът може да излиза от границите на квадратчето пред името на кандидата за президент, кмет или общинска листа, но не бива да навлиза в друго квадратче. Знакът не бива да наподобява и плюс (+), иначе бюлетината ще бъде отчетена за невалидна.

Борим се с 3 бюлетини

На изборите ще гласуваме най-малко с три интегрални бюлетини, които ще пускаме в две прозрачни урни. Едната бюлетина е за президент, втората - за кметове на община, третата - за общински съветници, а четвъртата, която е само за някои населени места - за кметове на кметства. В секционните избирателни комисии ще бъдат поставени две изборни кутии, като в едната ще се поставя бюлетината за президент и вицепрезидент, а останалите бюлетини, които са за местния вот, ще трябва да се пускат в другата изборна кутия.

Когато избирателят получава бюлетините от член на секционната комисия, те се подпечатват с печат от задната страна, след това гласуващият прави своя избор в тъмната стаичка, излиза от нея и подава бюлетините сгънати, така че изборът му да не се вижда. Те отново се подпечатват, след това той ги пуска в съответните урни и се подписва в избирателния списък.

Избирателите имат право само на една грешка при отбелязването на вота. Ако сгрешат, предават бюлетината на представител на секционната избирателна комисия, който я вписва като недействителна.

6 514 917 души ще могат да гласуват за 29 641 кандидати за кметове и общински съветници, а 6 933 748 са гласоподавателите, които могат да избират между 18 кандидатпрезидентски двойки.

Гражданите на ЕС, които живеят в България и искат да гласуват на местните избори, са 248. Най-много - 181 от тях, са от Великобритания, 18 - от Германия, седем - от Румъния, шест - от Полша, пет - от Чехия, четирима - от Франция, по трима от Гърция и Естония, по двама от Австрия, Холандия и Испания и по един от Италия, Белгия, Литва, Финландия и Словакия.

В неделя за първи път заедно с местните избори ще се проведат и избори за президент и вицепрезидент. Само веднъж в България след демократичните промени е имало вот "две в едно" - през 1991 г. - местни и парламентарни избори.

На 23 октомври хората ще могат да избират между 18 кандидат-президентски двойки. За сравнение - в първите преки избори за президент и вицепрезидент през 1992 г. са участвали 22 двойки, на последните президентски избори през 2006 г са участвали седем двойки, през 2001 г. - шест, а през 1996 г. - 13.

Предстоящият вот се прави по правилата, регламентирани с Изборния кодекс, който определя реда и начина за провеждане на всички видове избори у нас.

Общо 11 382 са избирателните секции в страната.

В чужбина секциите са 161.