Втора победа над варненци за  юношите на БК Шумен
Втора победа над варненци за юношите на БК Шумен / БК "Шумен"

БК Шумен записа втора победа над варненския Академик в А група, регион „Североизток“, съобщиха от клуба. В започналата втора фаза на първенството, в която отборите ще се срещнат само по веднъж, без разменено гостуване, нашите юноши спечелиха първия си двубой като домакин с 85:73.

Мачът започна чудесно за Шумен и още от самото начало нашите юноши наложиха добра игра и в двете фази – защита и нападение. Разликата започна да се покачва бързо в полза на шуменските баскетболисти и до края на първата част вече водихме с 20 точки. Някои от слабостите в предишните мачове липсваха, като например борбата под кошовете. Шуменци успяваха да хванат борбите под собствения си кош и не даваха много шансове на гостите за повторни атаки. Натрупания опит и самочувствие от мачовете с мъжете също оказаха влияние и шуменци стояха много по-уверено на терена.

През третата четвърт, обаче си пролича друга слабост на юношите на Шумен, отпускането и подценяването на ситуацията. Много преди мачът да е решен, шуменци дадоха множество възможности на Академик да върне част от преднината. Варненци се възползваха, но в последната четвърт отборът ни прояви характер и след силни последни минути затвори мача при 12 точки преднина 85:73. Високата резултатност говори за добрата игра в нападение, но и за слаба защита и лесни кошове допуснати и от двата отбора, елемент, върху който трябва да се работи в бъдеще.

С тази победа Шумен се затвърждава на третото място в групата, а за Академик сигурно остава 4 място. Следващият мач на шуменци е на 09.03.2017 срещу Дунав в Русе от 12.00 ч.