Изложбата може да бъде разгледана от сряда
Изложбата може да бъде разгледана от сряда / РИМ - Шумен
Нова изложба е подредена в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей – Шумен. Наречена „Светлописците на Шумен”, тя проследява развитието на фотографското изкуство в града от края на XIX до средата на ХХ в.

В експозицията са представени материали свързани с фотографското дело в град Шумен, като изключителна заслуга за неговото развитие има известната шуменска фамилия Маркарян. Голяма част от тяхното фотографско наследство днес се съхранява във фонда на музея. Експонирани са копирни апарати с пламък, магнезиеви светкавици, печатна машина с воден знак на фотографската фирма, рол преси, различни фотоапарати, майсторски свидетелства и др.

Изнесени са и някои любопитни факти – снимката на първия български оркестър е първата българска снимка и е направена в Шумен от неизвестен пътуващ фотограф през 1850 г.

Библиотеката в Шумен посреща националните културни празници „Албена”

Градът ни е и един от първите, излъчващ свои фотографи. Тук работят Христо Златаров, Бохос Бояджиян, Франц Бауер, Самуел Гелч, Врам Маркарян и др. Снимки, отразяващи миналото на Шумен и лицата на града оставят и Марко Марков, Анастас П. Белковски, фотоателиетата „Левски”, „Светлина”, „Лукс”, „Луна” и др.

С началото на изложбата се открива и поредната дарителска акция на РИМ – Шумен. Тя е под надслов „Последователи на първите светлописци” и с нея се обръщаме към нашите съграждани да потърсят и дарят на музея свои стари фотоапарати или принадлежности към тях. Най-старите и интересни постъпления ще бъдат експонирани в Деня на дарителя, а за дарителите са предвидени поощрения.

За малките фотолюбители се организира фотоконкурс под мотото „Улови миг от историята на Шумен”. Целта му е да пробуди интереса на младото поколение към историята на града, която да бъде запечатана на телефон, таблет или фотоапарат. Статутът на конкурса и повече информация са достъпни на интернет страницата на музея.

Периодът на провеждане на дарителската акция и фотоконкурса е от 20 септември до 20 ноември 2017 г.