Искат милион лева гаранция от бъдещия купувач на „Топлофикация
Искат милион лева гаранция от бъдещия купувач на „Топлофикация / netinfo

Докладна записка относно приватизацията на „Топлофикация"-Шумен ще разглеждат на извънредно заседание шуменските общински съветници. Сесията е насрочена за 11 октомври. По време на днешния Консултативен съвет към местния парламент стана ясно, че е изготвена приватизационна оценка, правен анализ и финансов меморандум.

С внесена докладна записка от кмета Красимир Костов се предлага да бъдат приватизирани 100% от капитала на „Топлофикация" с начална конкурсна цена от 100 000 лв. Сред условията е да бъде внесена банкова гаранция за добро управление в размер на 1 млн. лв., а дейността на дружеството да се запази за срок от 3 години. Освен това, заедно с капитала на дружеството бъдещият инвеститор ще изкупи и дълга на шуменския ТЕЦ, който е над 19 млн. лв. Сред условията е още купувачът на дружеството да инвестира и най-малко 1 млн. лв. за 3 години след подписване на договора. „Кметът и неговия екип предлагат на 100% да бъдат защитени интересите на гражданите на Шумен", каза председателят на Общинския съвет проф. Георги Колев.

В докладната е записано още, че най-късно през следващата година ТЕЦ-ът трябва да възобнови дейността си.

Предстои на 11 октомври Общинският съвет в Шумен да вземе решение относно условията за приватизация на „Топлофикация". След това предстои публикуване на решението в Държавен вестник, веднага след това ще започнат да текат сроковете, които съветниците ще гласуват. В докладната записка е предложено конкурса да се проведе в срок от 25 дни след обявяване в Държавен вестник.

Към момента интерес към приватизацията на ТЕЦ-а са проявили 3 фирми. Едната от тях е „Газпромнефт", чийто представител в България е „Био пауър".