Искат „Ковачевско кале“ да стане атрактивен туристически обект
Искат „Ковачевско кале“ да стане атрактивен туристически обект / netinfo

Одобрена е идейната фаза по проект за обособяване на късноантична крепост „Ковачевско кале" край Попово в туристически атракционен обект. Стойността на проекта е близо 5 милиона лв.

Преди повече от 20-т години са започнали археологическите проучвания на късноантичната крепост, но все още тя е малко позната. Предвидена е консервация и реконсервация на западната порта, двете кули, три сгради, във вътрешността на античната крепост. Консервационни работи на северната крепостна стена с двете кули, както и изграждането на Архиополис, в пространството срещу крепостта. Ще се разработят и въведат модерни мултимедийни средства, целта на които е експониране на археологическите находки на крепостта.

В бъдещия Архиополис ще бъдат възстановени, по нестандартен начин ритуали и събития от късноантичната епоха. Ще бъдат изградени 2 ателиета за керамика, декоративна водна площ за връзка с античния водопровод на крепостта, сцена с 250 места аудиториум, както и декоративно и художествено осветление на античната крепост и комплекса Архиополис.