Институции и кметове на общини в Шуменско изразиха готовност за посрещане на зимния сезон
Институции и кметове на общини в Шуменско изразиха готовност за посрещане на зимния сезон / netinfo

Представители на институциите и кметовете на общините в област Шумен изразиха готовност да посрещнат предстоящия зимен сезон. По време на днешното редовно заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия те увериха, че е извършена необходимата превантивна дейност и има създадени условия за работа при потенциално усложнена зимна обстановка.

Доклади изнесоха от пожарната, РЗИ, ЦСМП, военните, ВиК, РИО, Енерго-Про, Областно пътно управление, Басейнова дирекция и общините.

Отговорните институции обясниха, че са извършили необходимите профилактики и проверка на наличната механизация. По думите им автомобилите са снабдени с всичко нужно за сезона, а училищата са заредени с гориво или материали за отопление. От Областно пътно управление заявиха, че пътищата в областта са подготвени, като са им извършени редица подобрения. Извършена е и проверка на речните корита и язовирите в Шуменско. Като проблемни бяха очертани две свлачища край селата Кюлевча и Могила в община Каспичан.За проблем на общината бяха посочени и непочистените точки на зауствания на река Каменица.

По време на днешното заседание стана ясно, че всички общини на територията на област Шумен имат сключени договори за зимно поддържане на общинската пътна мрежа до края на тази година. Изключение прави община Смядово, която със собствена техника поддържа пътищата си. Предстои подписване на договори за периода от 1 януари до 31 декември 2016 г.