Елитът на ендурото се събира в Шумен за кръг от Републиканския шампионат
Елитът на ендурото се събира в Шумен за кръг от Републиканския шампионат / снимки: Дарик-Шумен

Деветият /последен/ кръг от Републиканския ендуро шампионат ще се проведе от 13 до 15 ноември в Шумен. Състезанието е пето поредно, съобщиха организаторите Калин Кулев и Харизан Харизанов. До момента заявка за участие са подали 80 състезатели, но записването продължава и се очакват около 100 офроудъри с мотоциклети и АТВ-та.Покани са отправени и към мотоциклетисти от Румъния и Гърция.

Стартът започва в петък в 10:00 ч. на изхода на Шумен - разклона за село Лозево. Официалното откриване на състезанието ще бъде в събота от 09:00 ч., когато ще се проведе и 40 километровата навигация на Шуменското плато, а награждаването на победителите ще бъде в неделя от 14:00 ч..

Новост тази година ще е провеждането на специално засичане на по-интересните части от трасето, което се прави по практика на Световният шампионат. С интерес се очаква и така наречения хил клайминг, където състезателите трябва да изкачат наклонено трасе с дължина 115 метра и денивелация от около 70 градуса.

Елитът на ендурото се събира в Шумен за кръг от Републиканския шампионат
netinfo

Друга атракция ще представлява паралелният слалом, който ще се проведе в неделя на мотостадиона. Двама състезатели ще направят по една обиколка, това е нещо уникално и до сега в България не е правен подобен етап, обясниха организаторите.

„Получихме подкрепа и съдействие от всички институции и представители на местната власт в града", заяви Харизанов. По думите му, въпреки кризата бюджетът за надпреварата е балансиран и се очаква тридневното състезание да премине без проблеми. „Това е най-добрият кръг от ендурошампионата на България и ще присъстват всички елитни състезатели въпреки, че шампионските титли в повечето класове вече са решени", допълни Калин Кулев.

Полицията също е предприела мерки за сигурността на зрителите и състезателите, стана ясно още днес.

8 шуменци ще се състезават по време на надпреварата, участие ще имат и юноши до 18 години, които ще карат в два класа. „С оглед на атрактивното състезание и добрата организация, с основание шуменското трасе може да приеме кръг от Европейското първенство", каза още Кулев.