Екоинспекцията проверява информационните карти за отпадъчни води
Екоинспекцията проверява информационните карти за отпадъчни води / Dariknews.bg

Информационните карти  за отпадъчни води за 2010г., за обекти-емитери на отпадъчни води, зауствани във воден обект проверява Регионалната инспекция по околна среда и води - Шумен. Проверяваните обекти са 56. Крайният срок за представянето на картите е 28 февруари, информират от екоинспекцията. Изискването е съгласно Наредбата за мониторинг на водите и обхваща всички фирми, притежаващи обекти-емитери на отпадъчни води, зауствани във воден обект. Целта на извършвания контрол е генериране на обща информация за състоянието и степента на замърсяване на водните обекти от отпадъчни води.

Информационните карти трябва да съдържат данни за количествата и качествата на изпусканите води, за състоянието на пречиствателните съоръжения и канализационните системи с местата за мониторинг и точките на заустване. Към справката се прилагат и копия от протоколи за извършен собствен мониторинг на отпадъчни води за изминалата година, разрешителни за заустване на отпадъчни води и водоползване, или решения за тях, издадени от Басейнова дирекция, както и схеми на водоснабдяването на обекта.

Всички оебкти, подлежащи на проверка са включени в националната контролно-информационна система на Министерството на околната среда и водите. До момента в РИОСВ са депозирани информационни карти на 10 обекта.