Едва 16,8% от водомерите на ВиК-Шумен отговарят на законовите изисквания
Едва 16,8% от водомерите на ВиК-Шумен отговарят на законовите изисквания / netinfo

Едва 16,8% от измервателните уреди на водоснабдителното дружество в Шумен отговарят на изискванията на Закона за измерванията, като останалите не са подменяни на всеки десет години, както е записано в него. Това стана ясно по време на съвместно заседание на Правната и Икономическата комисия към Общински съвет-Шумен по повод на резултатите от одитния доклад на КЕВР за ВиК-Шумен. Докладът беше представен от председателя на Общинския съвет Борислав Беджев. Именно той предложи управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов повече да не бъде освобождаван от отговорност, както е прието към момента. „В управлението на ВиК дружеството се откриват дълбоки грешки,", беше категоричен той.

Според доклада сред другите груби нарушения на ВиК-Шумен са сериозни загуби по трасето и липса на адекватни мерки за подобряване качеството на питейната вода.

Добромир Драев допълни, че до момента е имало няколко подобни доклада, но не са взети никакви мерки. Иван Ламбов, от своя страна, коментира, че отговорност би следвало да се търси, едва след като се установи по чия вина са възникнали проблемите, т.е. дали те се дължат на лошия мениджмънт на Дамянов. Той каза още, че водата би била до два пъти по-евтина, ако нямаше загуби и че създаването на конкурентен пазар ще се отрази много добре на работата на дружеството.

Пламен Петков пък заяви, че няма основания точката, касаеща освобождаването на управителя на ВиК-Шумен от отговорност, да бъде преразглеждана. Той обясни, че според него е редно първо да се потърси отговор на въпроса дали има данни, че инж. Дамянов е причинил финансови загуби в резултат на лошото си управление.

Венцислав Венков пък допълни, че би се съгласил Дамянов да бъде освободен от отговорност, само ако се докаже, че ситуацията от предишното управление се е влошила или е останала непроменена. Проф. Добрев, от своя страна, изказа мнение, че управлението на ВиК дружеството е претърпяло истинска катастрофа още преди встъпването в длъжност на инж. Светлозар Дамянов.

В крайна сметка след гласуване на Икономическата комисия, при което против промяната се обявиха Венцислав Венков и Валентин Велев, в сила остана старото решение, т.е. инж. Дамянов да бъде освободен от отговорност.