Добра реколта от ечемика и пшеницата очакват в Търговище
Добра реколта от ечемика и пшеницата очакват в Търговище / http://agronet.bg
Добра реколта от ечемика и пшеницата очакват в Търговище
53174
Добра реколта от ечемика и пшеницата очакват в Търговище
  • Добра реколта от ечемика и пшеницата очакват в Търговище

В изпълнение на заповед на Министъра на земеделието през месец април в Търговищка област се извърши обследване на площите от основни зърнени култури. Резултатите от обследването показаха, че състоянието на пшеницата и ечемика в областта е добро, съобщи Елена Николова, експерт в областна служба "Земеделие". Посевите са оптимално гарнирани, изравнени по височина и са в добро физиологично състояние, сочи отчетът на службата.

В Търговищка област с пшеница са засети общо 383 681 дка, а с ечемик - 81 105 дка. През април е извършена основната част от борбата с плевелите при есенните житни култури, с вегетационни хербициди. Честите превалявания са създали условия за развитие на болести по културите. Развитието на неприятелите е под прага на икономическата вредност.

Земеделските стопани в областта са подхранили 373 780 дка ечемик, а третираните с хербициди площи са 93 000 дка. При ечемика са подхранени 76 401 дка, от тях с хербициди са обработени 11 000 дка на територията на община Търговище.

Зърнено-житните култури за всички агроекологични райони на областта се намират във фенофаза братене - начало на вретенене, каза Елена Николова. Установеното добро развитие на есенниците, съчетано с навременното подхранване, е предпоставка за добра реколта през стопанската година, констатират специалистите от земеделската служба.