Диан Долапчиев е новият окръжен прокурор на Шумен
Диан Долапчиев е новият окръжен прокурор на Шумен / снимка: Дарик-Шумен, архив

Диан Долапчиев е новият окръжен прокурор на Шумен. Той бе избран по време на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, съобщават в сайта на институцията. Долапчиев бе един от четиримата кандидати за административен ръководител на Окръжна прокуратура-Шумен. За поста кандидатстваха още зам.-окръжният прокурор Димитър Димов, говорителят на държавното обвинение в Шумен Орлин Куздов и прокурор Димитър Арнаудов.

Новият ръководител на прокуратурата в Шумене е избран с 14 гласа „за" на балотаж срещу Димитър Димов, който е вторият кандидат, събрал най-много гласове на първия тур на избора.

„Приемам назначението, като израз на доверие, след като от ВСС се спряха на мен и са ме оценили по достойнство в конкуренцията на останалите кандидати, които са много добри професионалисти", коментира за Дарик прокурор Долапчиев. По думите му, сред основните му приоритети за работа ще бъде приемствеността, защото до сега Окръжна прокуратура-Шумен е имала много добри резултати, които трябва да бъдат запазени.

До момента Диан Долапчиев бе временно изпълняващ длъжността окръжен прокурор на Шумен, след като предшественика му Ася Петрова стана зам.-главен прокурор на България. Долапчиев е орден през 1951 г. в Провадия. В системата на държавното обвинение работи от 1984 г. В Шуменската окръжна прокуратура работи от 2008 г.