Деца подпалиха къща в с. Стан, горя локомотив на гарата в Плиска
Деца подпалиха къща в с. Стан, горя локомотив на гарата в Плиска / снимка: Дарик-Шумен, архив

Три непълнолетни момчета предизвикали пожар в необитаема къща в новопазарското село Стан, съобщават от ОД на МВР-Шумен. Инцидентът е станал около 21:30 ч. вчера, като огънят е изгорил 70 кв. метра покривна конструкция. След намесата на огнеборците пожарът е локализиран и потушен, като не е допуснато разпространението му в съседни сгради. За гасенето му са използвани 8 тона вода.

Разследващ полицай, служители на криминална полиция, експерт - криминалисти и служители на пожарната в Нови пазар посетили мястото на инцидента. По време на разследването установили, че няколко часа преди възникването на пожара около къщата са забелязани три момчета от селото, двете от които на 12-годишна възраст, а другото на 15 години.

Пред полицаите тримата обяснили, че около 17:00 ч. влезли в двора на необитаемата къща. След това през незаключена врата отишли в една от стаите, където запалили вещи. Впоследствие огънят обхванал и килим, който се намирал в стаята. Според обясненията им направили опит да го загасят, но най-вероятно той е продължил да тлее и впоследствие е възникнал пожар, който обхванал къщата. Работата по случая продължава.

При друг пожар, възникнал през изминалото денонощие е горял локомотив на товарен влак край гарата в Плиска. Унищожен е шести тягов двигател. След намесата на огнеборците и служители от влаковата бригада пожарът е локализиран и потушен. За гасенето му са използвани 500 литра вода. Най-вероятната причина за възникването му е техническа неизправност.