Кулата е емблематична за Нови пазар
Кулата е емблематична за Нови пазар / dariknews.bg
Старата часовникова кула в Нови пазар вече е напълно реставрирана. Кулата е построена с камъни от първата българска столица Плиска през 1826 г. и пази историята на града, превърнала се и в негов символ и герб. Повече от 10 години часовниковия механизъм на кулата не е работел. През миналата година от общинската администрация кандидатстват пред програма „Красива България“ с проект за реставрация на кулата и облагородяване на пространството около нея.

„Стойността беше около 150 000 лв., от които 51% са съфинансиране от местния бюджет“, поясни кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев.

Кулата е емблематична за Нови пазар
dariknews.bg


По думите му, възстановяването на часовниковата кула е било важно, защото тя има особена и сантиментална стойност за жителите на града. „Дейностите по проекта обхванаха обработване на каменната зидария и дървената част от кулата. Ремонтиран бе и часовниковия механизъм, като беше запазен неговия автентичен вид“, разказа още градоначалникът.

Възстановяването на часовниковия механизъм е възложено на майстора часовникар инж. Георги Милчев, който има опит по ремонтите на много стари часовници в България.

Кулата е емблематична за Нови пазар
dariknews.bg


„Голямо предизвикателство беше работата ми тук. Часовникът беше в много износено състояние, липсваха части и не работеше“, разказа майсторът. Възстановяването на стария механизъм е продължило около 3 месеца.

Към стария механизъм са добавени някои модернизации, които правят навиването на часовника по-лесно, биенето на камбаните по-точно, а и работата на махалото по-прецизна, благодарение на монтиран магнит.

 „Механизмът е вечен, всичко и изчислено да може да е неразрушим и здрав, но стига да има правилната поддръжка“, подчерта часовникарят. На часовника е монтиран и софтуер, позволяващ пускането на камбанния звън, музика или песни посредством мобилно смарт устройство. 

„Аз като часовникар съм забелязал, че град на който му тръгне часовника, му тръгва и живота“, каза Георги Милчев.

Кулата е емблематична за Нови пазар
dariknews.bg


След реставрацията часовникът работи с точност и всеки ден в 12:00 ч. от него звучи и химна на града.

От Община Нови пазар увериха, че от тук нататък за поддържането на кулата и часовниковия механизъм ще се полагат нужните усилия и грижи, за да може и този исторически обект да остане и за бъдещите поколения новопазарчани. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.