Четири областни администрации кандидатстват с общ проект
Четири областни администрации кандидатстват с общ проект / netinfo
Проектното предложение „За прозрачни и открити областни и общински администрации” е подадено в Министерството на държавната администрация от областните управи на Шумен, Варна, Добрич и Търговище. Общата стойност на проекта е 599 663.32 лева.

Целите му са: оптимизиране на съществуващата практиктика за прозрачност и отчетност на областните и общинските администрации; повишаване на публичността и информираността на гражданите и бизнеса за административната дейност на областните и общински администрации; разработване и използване на ефективни механизми за превенция, мониторинг и противодействие на корупцията в областните и общински администрации.

Целеви групи на проекта са 4 областни и 32 общински администрации от Североизточния район за планиране, а другата целева група са гражданите и бизнесът в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Основните дейности, които ще бъдат реализирани по проекта, са: проучване и анализ на съществуващата практика за отчетност и прозрачност в областните и общински администрации и формулиране на предложения за оптимизирането й, както и проучване на съществуващи добри практики в държави-членки на ЕС; разработване на единна методика - стандарти, унифицирани критерии и индикатори за измерване и отчитане на състоянието за прозрачност и отчетност на областните и общинските администрации; разработване и реализация на концепция за организиране на специални места за достъп до информация в областните и общинските администрации и др.