знаме България
знаме България / ThinkStock/Getty Images
На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

В манифеста, който е прочетен в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, се обявява, че България е независимо Българско царство и се призовава този акт да намери одобрението на Великите сили (това са Великобритания, Австро Унгария, Франция, Германия, Италия и Русия - държавите, които не позволяват създаването на младата българска държава на Берлинския конгрес през 1878 година).

Самият Фердинанд се самообявява за цар на българите, възстановявайки титлата на българските монарси от Първото и Второто българско царство. След прочитането на манифеста е отслужен молебен за благоденствието на българската държава.

С жива картина в Шумен ще се отбележи Независима България

С жива картина в Шумен бе отбелязана 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.
dariknews.bg


Родолюбивият комитет "Крум Страшний" ще представи в Шумен жива картина от обявяването на Независимостта на България преди 111г.

Програмата включва в 10.00ч. поднасяне на цветя пред паметника на загиналите във войните на площад „Кристал”.От там тръгва шествието им по централния градски булевард "Славянски" до Военния клуб.

Възстановката на историческите събития от 22 септември 1908 година в Шумен за поредна година ще бъде пред сградата на Военния клуб в града от 10.30ч.. Членове на комитета ще пресъздадат  и момента, в който в Шумен е получена телеграма, че с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. Гостите на мероприятието ще бъдат почерпени с традиционното кафе на пясък по стара шуменска рецепта , жълта лимонада и локум, а за малчуганите с памук. 
 

Свободен вход в търговищкия музей за Дните на Европейското културно наследство

 

Регионалният исторически музей в Търговище кани посетители на 6 септември
DarikNews.bg, архив


С различни изложби и свободен вход Регионалният исторически музей в Търговище ще отбележи Деня на Независимостта и Дните на Европейското културно наследство. Културната институция ще посреща посетители с променено работно време.

През празничните и почивните дни отворено за посещения ще бъде Славейково училище - част от музейния комплекс, с постоянната експозиция Възрожденска класна стая. Изкушението от историята и миналото ще могат да разгледат изложбите: "Престилката - знак и молитва", "Възрожденският дух на града - квартал "Вароша" в Търговище; "Да рисуваш със светлина", която е щрихи към историята на фотографите в Търговище.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.