Бюлетината за общински съветници в Шумен ще е най-дълга от всички в областта
Бюлетината за общински съветници в Шумен ще е най-дълга от всички в областта / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Най-дългата  бюлетина за изборите на 23 октомври е тази за общински съвет в Шумен, информират от пресцентъра на областната администрация. В нея ще се избира измежду 25 партии, коалиции и инициативни комитети. Най-много кандидати за кмет на община са регистрирани за община Шумен - 11 души. Най-малко кандидати, само трима, ще се борят за кмет на Венец.

Кмет на кметство ще избират жителите на 102 населени места на територията  на област Шумен. В останалите 49 селища кметът на съответната община може да назначи за срока на мандата кметски наместник в съответствие с утвърдената численост и структура на общинската администрация. Най-много са регистрираните кандидати за кмет на село Ивански - девет. В пет села от областта ще се гласува само за един кандидат.

Най-много населени места - 18, където хората ще си избират кмет на кметство, има в община Хитрино. За сравнение в най-голямата община на територията на областта-община Шумен, за кмет на кметство ще гласуват жителите на 15 села. Най-малко, само три, са населените места в община Смядово, където ще има избор на кмет на кметство.  

Общият брой на избирателите в област Шумен, които имат право на вот за местни избори, е 164 303 души към 26 август. За президент и вицепрезидент право на глас имат 192 466 души. Разликата в броя на избирателите за двата вида избор е свързана с принципа на уседналост, който е заложен в Изборния кодекс. 

На местни избори се гласува с три  вида бюлетини-за общински съвет, за кмет на община и за кмет на кметство. В общинските центрове избирателите гласуват за общински съвет и кмет на община. В населените места се гласува за общински съвет, за кмет на община и за кмет на кметство. Тази година заедно с местния вот, на изборите на 23 октомври ще гласуваме и за президент и вицепрезидент.

От областна управа допълват, че е провела процедура за отпечатване на изборните бюлетини чрез договаряне с покана. Тази процедура позволява да бъде поканена за преговори само една фирма. Изпълнителят на поръчката е определен и е сключен договор. Това е шуменска фирма, която е отпечатала бюлетините и за изборите през 2007 г.