БСП-Шумен оттегли жалбата, с която оспорва избора на общински съветници
БСП-Шумен оттегли жалбата, с която оспорва избора на общински съветници / Дарик-Шумен, архив
БСП-Шумен оттегли жалбата, с която оспорва избора на общински съветници
46847
БСП-Шумен оттегли жалбата, с която оспорва избора на общински съветници
  • БСП-Шумен оттегли жалбата, с която оспорва избора на общински съветници

БСП оттегли жалбата си, внесена в Административния съд, за оспорване на резултатите от изборите за общински съветници в Шумен. Това съобщи за Дарик адвокат Генчо Гатев.

„Първият мотив за това е, че след като Общинската избирателна комисия/ОИК/ представи оспорваните от нас протоколи, ние се уверихме, че всички поправки в тях са направени и подписани от 3-ма от членовете на СИК при представеното им в ОИК. Това е в съответствие с изискванията на Изборния кодекс", съобщи Генчо Гатев.

Относно втория аргумент в жалбата, за сгрешената избирателна квота, адвокат Гатев заяви, че са установили, че действително в протокола на ОИК квотата е посочена погрешно като цифра, но това не е намерило отражение при математическото смятане на квотите. „Тоест при смятането в изчислителния пункт е взета предвид действителната изборна квота. Това означава, че и вторият ни аргумент няма практическа стойност", каза още юристът.

Той добави, че поради тези причини и с оглед на процесуална икономия, за да не се товари съдът с допълнителна работа от БСП са преценили, че следва жалбата да бъде оттеглена,тъй като по думите му на практика тя остава без сериозни аргументи.

Гатев допълни, че жалбата е била оттеглена по-рано днес със специално пълномощно от лидера на БСП Сергей Станишев.

„Считаме че взетото решение е разумно, тъй като съдебните процеси не трябва да се водят самоцелно и да се търкаля съдебната машина напразно, а само когато наистина има сериозни аргументи", каза още Генчо Гатев.

Той уточни, че жалбата, която беше подадена за оспорване на избора за съветници в Нови пазар няма да бъде оттеглена. „Тя не е срещу цялото решение, а само в частта му относно определяне на един общински съветник чрез жребий, тъй като той е извършен в нарушение на Изборния кодекс", добави Гатев.