Борисов обеща средства за археологически проучвания на „Хемус, иска срокове за приключването им
Борисов обеща средства за археологически проучвания на „Хемус, иска срокове за приключването им / Невена Николова

"За парите съм ви казал да не се пазарите, каквото искате това. Ако поемете ангажимент да стане в разумните срокове, това лято може да стане магистралата". Това заяви премиера Бойко Борисов, който по-рано днес се срещна с археолози, които обследват около 2,5 км. от трасето на строящата се отсечка от автомагистрала „Хемус" край Шумен.

Срещата се състоя около един от общо 7-те участъка, където се извършват проучвания. Заедно с премиерът бяха и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, директорът на националния музей Божидар Димитров и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Борисов отправи молба към археолозите да кажат честно дали ще успеят да извършат проучванията за да се спази срокът, в противен случай средствата да бъдат пренасочени другаде.  „Предлагаме ви и техника и работници да работите по-бързо, да ви платим за труда и качеството и познанията, които имате", каза още Борисов.

Археолозите, които проучват част от терена и присъстваха на срещата увериха, че ще работят по-бързо. Стана ясно, че за проучванията са необходими около 350 000 лв.

Борисов обеща средства за археологически проучвания на Хемус" иска срокове за приключването им
netinfo

Шефът на АПИ Лазар Лазаров обясни пред журналисти, че най-късно до май месец терена трябва да бъде освободен за да може строителството да завърши в срок. „Ние очакваме всеки един момент, доколкото разбрах тази седмица, която идва ще имаме отговор от археолозите, в зависимост от този отговор и действията, които от там нататък съвместно ще предприемем от там ще излезе решението дали ще продължи строителството на магистралата или ще спре", обясни Лазаров.

Новата отсечка, която е с обща дължина 7,8 км. Трябва да бъде изградена до края на септември тази година. Стойността на строителните работи е близо 38 000 000 лв, средствата са осигурени от републиканския бюджет.

 

Борисов обеща средства за археологически проучвания на Хемус" иска срокове за приключването им
netinfo